Vores ejendom

Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine har til huse i ejendommen St. Kongensgade 67, skråt over for Frederikskirken (Marmorkirken). Ejendommen St. Kongensgade 67 er et smukt gammelt bindingsværkshus, hvis solide håndværk og graciøse linier henfører bygningen til begyndelsen af det 18. århundrede.

Kvarteret omkring St. Kongensgade og Bredgade har i de senere år udviklet sig til at være en slags metropol for københavnske advokatfirmaer og andre liberale erhverv. De mange gamle fredede bygninger er ideelle som ramme for advokatkontorer, dels på grund af deres repræsentative fremtoning, dels på grund af den centrale beliggenhed i hjertet af København. Få ejendomme i området har dog samme spændende og maleriske historie som St. Kongensgade 67, der også kaldes Mecanicus Kretz’ Gaard.

Ejendommen dannede frem til begyndelsen af det 20. århundrede rammen for den omfattende og indflydelsesrige familie Kretz’ bolig. Siden familien Kretz’ ejertid har ejendommen kun gennemgået få bygningsmæssige ændringer.

Bygningerne i St. Kongensgade 67 har været vært for mange bemærkelsesværdige begivenheder og mange interessante mennesker. Mest spændende er nok husningen af Holbergs teaterkompagni “De Danske Acteurs” i det sidste halvår af 1748. I tiden 1730-1746 under den pietistiske kong Christian d. VI spilledes der ikke teater i København, hvilket ændredes ved kongens død.

Det gamle Holbergske ensemble opførte stykker i et borgerhus i Læderstræde, mens von Quoten ledede et teaterensemble, som havde til huse i St. Kongensgade 67 B. Von Quoten kunne dog ikke konkurrere med Holbergs ensemble og måtte til sidst give op, hvorefter “De Danske Acteurs” d. 21. juni 1748 overtog teatret i St. Kongensgade 67, indtil opbygningen af det første Kongelige Teater i Danmark blev færdiggjort. Dette indviedes d. 18. december 1748. Ejendommen St. Kongensgade 67 har således huset Danmarks første kongelige teater. Teatret i St. Kongensgade 67 fortsatte århundredet ud og opførte kendte skuespil af blandt andre Holberg og Moliere.

Der har tillige været drevet skole i ejendommen. I årene 1871-1891 drev Pastor Andresen en privat realskole i bygningerne B og C. Skolen blev herefter overtaget af den kendte skolebestyrer og reformpædagog Niels Juel-Hansen, som drev skolen sammen med sin kone, den aktive kvindesagsforkæmper og forfatter Erna Juel-Hansen, søster til Holger Drachmann. Endelig har St. Kongensgade 67 rummet et større bryggeri og Danmarks første motorcykelfabriksværksted.

Huset i St. Kongensgade 67 har således blandt andet været ramme om teater, en spændende families historie og en skole med tilknytning til de radikale kredse omkring “Det moderne Gennembrud”.

Fra at være et håndværkerhus i begyndelsen af 1800-tallet udviklede St. Kongensgade 67 sig til at blive et typisk københavnerhus under industrialiseringen. Der flyttede flere og flere ind, og håndværkssvende afløstes af fabriksarbejdere i kældrene og under tagene. Huset var i hele perioden fyldt med et stort antal af ugifte kvinder, enten som døtre, der ikke blev afsat, eller senere, som selverhvervende kvinder, der boede på de værelser, der indrettedes under taget.