Naboret

Vi har stor erfaring med rådgivning til private i sager om naboretlige stridigheder.

De naboretlige grundsætninger, også kaldet de naboretlige grundregler, handler om forholdet mellem dig og dine naboer. Du skal vise hensyn over for dine naboer, og du er som ejer forpligtet til ikke at påføre dine naboer større gener, end hvad der efter områdets karakter anses for rimeligt.

De naboretlige grundsætninger er ikke en lov, men derimod nogle grundsætninger, der sætter grænser for, hvor meget du som nabo skal tåle af gener fra din nabo.

Reglerne er udviklet via retspraksis, og der findes derfor ikke en liste over de forskellige gener, som er omfattet af den naboretlige beskyttelse.

De typiske gener er støj, lugt, røg, støv, stråling, gener fra træer osv. I forbindelse med nabostridigheder er der tale om et objektivt ansvar, dvs. man er ansvarlig, uanset om man kan bebrejdes generne.

Formålet med naboretten er at beskytte ejere, lejere og andre brugere af fast ejendom mod uretmæssige hindringer i at udnytte og bruge den faste ejendom. De naboretlige grundsætninger fastslår, at hvis du krænker en nabo kan dette medføre erstatning og/eller påbud om ophør af den aktivitet, der krænker din nabo.

Betingelsen for, at du kan gøre et naboretligt ansvar gældende er, at den naboretlige tålegrænse er overskredet. Hvad der præcist ligger i dette udsagn er uklart, og det må afgøres konkret i hver enkelt sag.

Efterhånden som de offentligretlige regler som lokalplaner og byplanvedtægter regulerer et område bedre, har de naboretlige grundsætninger fået en mindre betydning end tidligere.

Er du uenig med dine naboer vedrørende hækken, eller benytter naboer din grund f.eks. ved en færdselsret eller ved overtrædelse af byggelinjer eller byggehøjder, kan vi også hjælpe dig.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte:

Advokat
Winnie Bøgelund Norvold
Email: wbn@dklaw.dk
Tel: +45 33 13 69 20