Nyhedsbrev fra Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine
Maj 2015
Vi skriver om relevante nyheder og domme inden for de forretningsområder, som vi beskæftiger os med. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til vores nyhedsbrev, så kontakt os på news@dklaw.dk.
Venlig hilsen
Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine
Tilbagebetaling af skat ved salg af feriebolig i Frankrig
Ny EU-dom underkender fransk plus value-beskatning
Den 26. februar i år afsagde EU-domstolen en længe ventet afgørelse vedrørende den franske stats opkrævning af plus value-skat i forhold til EU-borgere, der ikke er bosat i Frankrig.
Spørgsmålet om, hvorvidt det er rimeligt, at personer, der ikke er bosat i Frankrig og dermed ikke belaster det sociale system, skal betale sociale afgifter ved salg af deres feriebolig har været livligt diskuteret, og i februar faldt afgørelsen så over Frankrig på EU-plan.
Det fremgår af afgørelsen, at den franske stat ikke er eller har været berettiget til at opkræve sociale afgifter ved udenlandsk bosattes salg af ferieejendom i Frankrig. Begrundelsen herfor er, at personer bosat uden for Frankrig allerede er omfattet af deres hjemlands regler om betaling af sociale afgifter, hvorfor Frankrig ikke også kan kræve sociale afgifter betalt i henhold til interne franske lovbestemmelser.
For de personer, der har solgt sekundærbolig i Frankrig mellem 2012 og 2015, er det derfor oplagt at søge de franske skattemyndigheder om tilbagebetaling af plus value-beskatning i forbindelse med salget. Afgørelsen gælder i øvrigt både for EU- og EØS-borgere.
Fristen for genoptagelse af skattesagerne er to år. Fristen udløber den 31. december to år efter det år, hvor plus value-skatten er blevet opkrævet. Det betyder, at fristen udløber den 31. december 2015 for sociale afgifter, der måtte være opkrævet i 2013.
Kontakt os for rådgivning
Hvis du har spørgsmål eller ønsker bistand til tilbagesøgning af for meget betalt plus value-skat i Frankrig, er du velkommen til at rette henvendelse til Anne Mie Lund, der er både dansk og fransk advokat, for en juridisk vurdering og behandling af din sag i forhold til de franske skattemyndigheder.
Du kan læse mere om køb af ejendom i Frankrig på vores hjemmeside.
Ny praksis for værdiansættelse af fast ejendom i dødsboer
Når et dødsbo behandles, skal arvinger tage stilling til den afdødes formue. Formuen indeholder ofte fast ejendom, som skal værdiansættes i forbindelse med en arvings overtagelse.
I mere end 30 år er det sket efter en praksis, der følger af værdiansættelsescirkulæret (SKD cirk. nr. 185 af 17 november 1982). Efter cirkulæret vil den aftalte pris blive godkendt, hvis den holder sig indenfor +/- 15% af ejendommens seneste offentlige vurdering.
Landsrettens Kendelse
Vestre Landsret har den 26. februar 2015 afsagt en kendelse, der kan få væsentlig betydning på området. Sagen handlede om to ejendomme, der var overtaget af en arving til et beløb, der lå inden for +/- 15% af seneste offentlige vurdering. SKAT havde imidlertid anmodet om en sagkyndig vurdering af ejendommene, da SKAT mente, at værdiansættelsen var for lav.
I Landretten anførte dødsboet et retskrav på at få godkendt værdiansættelsen, da denne var sket i overensstemmelse med værdiansættelsescirkulæret. Derfor påstod dødsboet, at SKAT ikke havde grund til at kræve en ny vurdering.
Landsretten kom frem til, at SKAT kan anmode om en sagkyndig vurdering, hvis SKAT finder, at værdiansættelsen ikke svarer til handelsværdien, som aktiver og passiver i et dødsbo skal sættes til. Retten lagde yderligere til grund, at værdiansættelsescirkulæret kun er vejledende, og fandt det ikke bevist, at der er fast administrativ praksis for et dødsbos værdiansættelse.
Kendelsens betydning
Afgørelsen kan have store konsekvenser for arvinger, da de ikke længere kan regne med, at SKAT vil godkende værdiansættelser, der er foretaget efter retningslinjerne i værdiansættelsescirkulæret. Hvis SKAT anmoder om en sagkyndig vurdering, og denne er højere end arvingernes værdiansættelse, kan boafgiften stige og dødsboet blive beskattet.
Sagen skal nu prøves ved Højesteret.
Bemærk: Indholdet i dette nyhedsbrev er udelukkende ment som generel information og kan ikke betragtes som, eller erstatte juridisk rådgivning. Fabritius Tengnagel & Heine kan ikke holdes ansvarlig for dispositioner foretaget på baggrund af indhold i nyhedsbrevet. Vi anbefaler, at man søger advokatbistand ved konkrete juridiske spørgsmål.