Skip to main content

Nyhedsbrev fra Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine
Februar 2015

Vi skriver om relevante nyheder og domme inden for de forretningsområder, som vi beskæftiger os med. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til vores nyhedsbrev, kan vi kontaktes på news@dklaw.dk.

Venlig hilsen
Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine

 

Ny lejelov

Lejelovgivningen moderniseres og forenkles
Da lejeloven er kompliceret og løbende har været udsat for justeringer, har der været ønske om at forenkle lovgivningen. Den 17. december 2014 blev lovforslag nr. 97 om forenkling og modernisering af lejelovgivningen fremsat af regeringen. Lovforslaget blev førstebehandlet den 15. januar 2015, og det forventes at en del af ændringerne træder i kraft 1. juli 2015. Her gennemgås nogle af de væsentligste ændringer.

Obligatorisk ind- og fraflytningssyn
Der indføres obligatoriske ind- og fraflytningssyn. Hvis udlejeren ikke afholder ind- og fraflytningssyn, indkalder til disse, udarbejder rapporter og udleverer disse til lejer, kan udlejer ikke fremsætte krav om istandsættelse ved fraflytning.

Flyttesyn skal afholdes senest 2 uger fra udlejers kendskab til, at lejeren er fraflyttet lejemålet, og krav skal fremsættes inden 2 uger efter afholdelse af flyttesynet. Indkaldelse af lejeren til flyttesynet skal ske skriftligt og med et varsel på mindst 1 uge.

Lejers misligholdelse af lejemålet giver udlejer et krav mod lejer, uanset om reglerne om obligatorisk ind- og fraflytningssyn er overholdt.

Normal istandsættelse
Der kan ikke kræves nyistandsættelse af det lejede ved fraflytning; der kan alene kræves normal istandsættelse. En normal istandsættelse indebærer hvidtning, maling og tapetsering af vægge, herunder også maling af ”træ og jern”, samt mellemslibning og lakering af gulve. Disse istandsættelser skal alene foretages i nødvendigt omfang.

Vedligeholdelsesregler
Udlejers udvendige vedligeholdelsespligt af ejendomme begrænses ikke til saldoen på ejendommens vedligeholdelseskonti.

Der indføres ligeledes en ordning med rullende 10-årige vedligeholdelsesplaner omfattende større vedligeholdelsesarbejder, og planen skal udarbejdes i samarbejde mellem udlejer og beboerrepræsentationen. Hvis sådanne planer ikke udarbejdes, kan udlejer ikke kræve beløb til udvendig vedligeholdelse. Uenigheder mellem udlejer og lejere afgøres ved huslejenævnet.

Varslingsregler
Kravet om, at udlejer ved varsling af lejeforhøjelse skal vedlægge vedligeholdelsesregnskab og saldomeddelelse, ophæves. I ejendomme med beboerrepræsentation tilknyttes en for-høring af beboerrepræsentanterne. Udlejeren skal senest 7 dage før varslingen til lejerne sende varslingen om lejeforhøjelse til beboerrepræsentanterne i ejendommen, med vedlagt kopi af varslingsskrivelsen til lejerne.

Særligt om sommerhuse
Fremover vil sommerhuse og andre fritidsboliger være undtaget fra lejeloven. Afgørende er ikke den formelle status af ejendommen men formålet med udlejning. I vurderingen heraf indgår lejeperiodens længde, hvor en udlejning på mere end 6-8 uger ikke anses for at være udlejning til ferie- og fritidsmæssige formål.

Fabritius Tengnagel & Heine rådgiver om alle forhold vedrørende udlejningsejendomme.

Kontakt advokat Thomas Bøgelund Norvold for yderligere information.

 

Nye skattetakster for 2015

Skattetaksterne for 2015 er blevet ændret og reguleret i forhold til 2014.
Se udvalgte takster her.

Fradrag der er steget:
Personfradraget er et fradrag, der fratrækkes din løn inden A-skatten beregnes. Fradraget er sat op for personer over 18 år fra 42.800 kr. til 43.400 kr., og for personer under 18 år er fradraget sat op fra 32.100 kr. til 32.600 kr.

Beskæftigelsesfradraget gives til alle skatteydere, der har lønindkomst. Det beregnes som 8,05 % af lønnen op til en beløbsgrænse, og fratrækkes din løn inden A-skatten beregnes. Beløbsgrænsen er steget fra 25.000 kr. til 26.800 kr. SKAT beregner beskæftigelsesfradraget automatisk.

Fradrag  der er nedsat:
Kørselsfradraget gives for kørsel til og fra arbejde, hvis afstanden er mere end 12 km til arbejdspladsen. Fradraget beregnes som kr. pr. km, og fradraget er nedsat med 5 øre fra 2,10 kr./km til 2,05 kr./km. For kørsel over 120 km er godtgørelsen sat ned fra 1.05 kr./km til 1.03 kr./km.

Skattefri kørselsgodtgørelse gives for erhvervsmæssig kørsel i egen bil. Satsen er nedsat med 3 øre pr. km for de første 20.000 km, fra 3,73 kr./km til 3,70 kr./km. For kørsel over 20.000 km er godtgørelsen nedsat med 5 øre/km, fra 2,10 kr./km. til 2,05 kr./km.

Topskattegrænsen er sat op fra 449.100 kr. i 2014 til 459.200 kr. i 2015.

Grænsen for skattefri gaver til nærmeste familie er sat op fra 59.800 kr. til 60.700 kr.

Se alle nye takster for 2015 på www.skat.dk

 

 

Bemærk: Indholdet i dette nyhedsbrev er udelukkende ment som generel information og kan ikke betragtes som, eller erstatte juridisk rådgivning. Fabritius Tengnagel & Heine kan ikke holdes ansvarlig for dispositioner foretaget på baggrund af indhold i nyhedsbrevet. Vi anbefaler, at man søger advokatbistand ved konkrete juridiske spørgsmål.