Skip to main content

Nyhedsbrev fra Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine
Marts 2015

Vi skriver om relevante nyheder og domme inden for de forretningsområder, som vi beskæftiger os med. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til vores nyhedsbrev, så kontakt os på news@dklaw.dk.

Venlig hilsen
Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine

 

Har arbejdsgiver ret til at gennemgå en medarbejders private e-mails?

Højesteret har i en ny dom fra 4. december taget stilling til grænserne for, hvornår en arbejdsgiver må gennemgå en medarbejders private e-mails.

Den nævnte sag handler om en kvindelig forsker, som under sin barsel blev opsagt af arbejdsgiveren. Forskeren gjorde efterfølgende gældende, at virksomheden havde krænket hendes privatliv ved at have gennemgået e-mailkorrespondance mellem forskeren og hendes samlever, og rejste krav om godtgørelse for tort.

Da samleveren arbejdede for en konkurrerende virksomhed inden for samme faglige område, havde virksomheden en mistanke om, at der blev videregivet fortrolige oplysninger. Derfor havde virksomheden gennemgået forskerens e-mails efter afskedigelsen.

I ansættelseskontrakten mellem virksomheden og forskeren fremgik det, at e-mails sendt via virksomhedens system betragtes som tilhørende virksomheden, og at virksomheden herefter kunne disponere over indholdet af disse e-mails. Ønskede forskeren at sende private e-mails, skulle disse e-mails markeres som private.

I sin afgørelse kom Højesteret frem til, at ingen af de gennemgåede e-mails var markeret som private, og henviste til ansættelsesaftalens bestemmelse om dette. Højesteret konstaterede, at de omhandlede e-mails derfor som udgangspunkt måtte tilhøre virksomheden, samt at virksomheden således kunne gøre sig bekendt med indholdet af dem.

Desuden fastslog Højesteret, at gennemgangen af forskerens e-mails blev foretaget af en afgrænset personkreds med fornøden faglig indsigt til at vurdere, om der var tale om forretningshemmeligheder. Disse personer havde ligeledes underskrevet en fortrolighedserklæring.

Virksomheden havde således ifølge Højesteret ikke gennemlæst e-mails af privat karakter i videre omfang end nødvendigt for opfyldelsen af undersøgelsens formål, og havde derfor ikke foretaget en krænkelse af forskerens privatliv, der kunne begrunde et krav på godtgørelse for tort.

Læs mere om sagen og hele dommen på Højesterets hjemmeside.

 

Køb af ejendom Frankrig

Fabritius Tengnagel & Heine yder nu specialiseret rådgivning om køb af feriebolig og helårshus i Frankrig.

At købe fast ejendom er altid en stor beslutning, og sådan er det også, når man har kastet sin kærlighed på en ejendom i Frankrig. Der er en række forskelle mellem et dansk og et fransk huskøb, og udover selve handlen skal man især være opmærksom på mæglers rolle, samt den arveretlige betydning et huskøb i Frankrig har.

Vi kan rådgive om de områder du bør være særligt opmærksom på, hvis du overvejer at købe ejendom i Frankrig, og med kontor i både Nice og København, kan vi være med hele vejen fra afgivelse af købstilbud, til underskrift af endeligt skøde ved notaren.

Hvis du har spørgsmål så kontakt advokat Anne Mie Lund, der har fransk advokatbestalling, og har drevet advokatvirksomhed i Frankrig gennem flere år.

Du kan også læse mere om køb af ejendom i Frankrig på vores hjemmeside.

 

 

Bemærk: Indholdet i dette nyhedsbrev er udelukkende ment som generel information og kan ikke betragtes som, eller erstatte juridisk rådgivning. Fabritius Tengnagel & Heine kan ikke holdes ansvarlig for dispositioner foretaget på baggrund af indhold i nyhedsbrevet. Vi anbefaler, at man søger advokatbistand ved konkrete juridiske spørgsmål.