Skip to main content

Nyhedsbrev fra Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine
Oktober 2015

Vi skriver om relevante nyheder og domme inden for de forretningsområder, som vi beskæftiger os med. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til vores nyhedsbrev, så kontakt os på news@dklaw.dk.

Venlig hilsen
Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine

 

Tidligere bankledelse ikke erstatningsansvarlige for uforsvarlig bankdrift

Fredag d. 9. oktober 2015 afsagde Østre Landsret dom i den første af en række store erstatningssager anlagt af Finansiel Stabilitet mod de tidligere ledelser i en række danske banker, der måtte dreje nøglen om som følge af finanskrisen.

Sagen vedrørte én direktør og to tidligere bestyrelsesmedlemmers ansvar i forbindelse med drift af Capinordic bank. Østre Landsret fandt, at hverken bankens organisering, opgavefordeling, generelle virkemåde eller forretningsmodel var uforsvarlig. Bankens tidligere ledelse blev derfor frifundet for at have bedrevet uforsvarlig bankdrift.

I forhold til de konkrete engagementer i banken fandt Østre Landsret, at der generelt skal udvises tilbageholdenhed med at tilsidesætte en ledelses forretningsmæssige dispositioner. Østre Landsret fandt dog, at et eller flere af ledelsens medlemmer konkret havde handlet erstatningsansvarspådragende i forbindelse med 9 af bankens engagementer. Der blev her bl.a. lagt vægt på, at ledelsesmedlemmerne konkret havde påført banken en uacceptabel risiko, herunder at det i enkelte engagementer måtte anses for udelukket, at det pågældende lån ville kunne tilbagebetales, og at ledelsens medlemmer i flere tilfælde havde varetaget andre interesser end bankens, herunder private interesser, i forbindelse med långivning.

Bankens ledelse blev dømt til at betale samlet ca. 90 mio. kr. i erstatning til Finansiel Stabilitet.

Dommen mod ledelsen i Capinordic bank antages at få stor betydning for afgørelserne i de øvrige banksager, der på nuværende tidspunkt er under forberedelse. I midten af november 2015 starter den sag, som Finansiel Stabilitet har anlagt med påstand om betaling af 1 mia. kr mod bl.a. den tidligere ledelse i Roskilde Bank.

Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine rådgiver om alle forhold vedrørende direktions- og bestyrelsesansvar.

Læs mere på vores hjemmeside eller kontakt advokat Thomas Bøgelund Norvold for yderligere information.

Moms af udgifter til byggemodning

Fra 1. januar 2011 blev erhvervsmæssig salg af byggegrunde gjort momspligtig. Såfremt der er afholdt udgifter til byggemodning, ex. udgifter til etablering af kloak- og vandledninger, før 1. januar 2011, og byggegrunden ikke er solgt inden udgangen af 2015, skal man huske at medtage udgifterne i momsangivelsen for den sidste afgiftsperiode i 2015. Hvis dette ikke gøres inden udgangen af 2015, går fradraget tabt.
Ovenstående følger af en overgangsbestemmelse i forbindelse med lovændringen af 1. januar 2011, hvorefter erhvervsmæssig salg af byggegrunde og nye bygninger med tilhørende jord blev gjort momspligtig. Lovændringen vedrører både grunde købt før og efter loven trådte i kraft. Overgangsbestemmelsen skulle derfor sikre, at sælgere af byggegrunde fik fradrag for momsen af de udgifter til byggemodning etc., de havde afholdt før 2011.

Det kan derfor anbefales, at man begynder at finde dokumentationen frem for udgifter i form af byggemodningsomkostninger samt udgifter til advokat, revisor mm. Momsfradraget gælder, uanset hvornår byggegrunden er købt, og udgifterne er afholdt, så længe der kan fremlægges dokumentation for udgifterne. Derudover er det et krav, at denne dokumentation opbevares i yderligere fem år fra udløbet af momsperioden, hvori godtgørelsen er medregnet i momsangivelsen. Såfremt udgifterne medtages i sidste afgiftsperiode i 2015, skal dokumentationen således gemmes frem til slutningen af 2020.

Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine rådgiver om alle forhold vedrørende fast ejendom og entrepriseret.

Læs mere på vores hjemmeside eller kontakt advokat Thomas Bøgelund Norvold for yderligere information.

 

Bemærk: Indholdet i dette nyhedsbrev er udelukkende ment som generel information og kan ikke betragtes som, eller erstatte juridisk rådgivning. Fabritius Tengnagel & Heine kan ikke holdes ansvarlig for dispositioner foretaget på baggrund af indhold i nyhedsbrevet. Vi anbefaler, at man søger advokatbistand ved konkrete juridiske spørgsmål.